Ingyenes házhozszállítás, 1 munkanapos időgaranciával, 12:00-ig megtörtént rendelésekre.

A dizájn lélektani hatása dióhéjban

Dizájn és a lélek

Fontos-e a dizájn, vagy csupán luxus? A dizájn a szépségről szól, mégis sokak szerint szükségtelen, hiszen jelentősen megdrágíthatja egy termék árát.

Ugyanakkor a dizájnnak fontos küldetése van, és higgye el mindenki, nélküle sokkal szegényebb világban élnénk.

Van-e értelme megfizetni a szép külsejű tárgyakat, vagy inkább a praktikum legyen szem előtt tartva minden tekintetben?

Az alábbiakban pár érvet olvashatunk a dizájn mellett.

A szép dolgok jót tesznek a lelkünknek

Az emberi elme úgy van összerakva, hogy a szem számára kellemes, harmonikus külső nyugtatóan hat rá, sőt boldogsággal tölti el már akkor is ha csak egy pillanatra ránéz az adott szépségre.

Nem véletlenül érezzük magunkat sokkal jobban egy szépen berendezett helyiségben, mint valami káoszos, össze nem illő bútorokkal telerakott szobában. Talán a legjobb példa erre a kommunizmus.

A kései kommunizmusban már egyre jobban elhagyásra került a szépség, és a forma helyét inkább a praktikum vette át. Nem véletlen, hogy a szép díszes épületeket felváltották a szürke panelházak, a csinos bútorokat pedig a minden szépséges mellőző egyen kanapék.

A praktikum és az olcsó termékek előállítása akkoriban sokkal fontosabb volt, mint a dizájn. Viszont egy ilyen közegben nem is érezzük magunkat megfelelően.

Számtalan építészeti és lakberendezési irányzat létezett az idők folyamán, mégis a szocialista realizmus talán az egyetlen olyan stílus, amelyben valahogy nem tudjuk harmonikusan érezni magunkat.

Segítenek elfeledtetni a szürke hétköznapokat

Egy jól megtervezett dizájn szó szerint kiragad a hétköznapokból. Szinte magával viszi a szemlélőt még akkor is, ha az nem igazán érdeklődik a dizájn iránt.

A harmónia és a szokatlan, eddig még nem látott forma kompozíciók összessége egy pillanatra elfeledteti velünk a hétköznapok rohanását.

Ez pedig még a legegyszerűbb dizájnos használati tárgyakkal is így van. Például ha csak konyhai eszközök formatervezett darabjait vesszük szemügyre, egy szép kivitelezésű kávédaráló minden kávészerető ember szívét megdobogtatja. Ezt a hatást egy formájában nem szép darab egyáltalán nem tudná elérni.

A dizájner kávédaráló úgy drágább, hogy nem is tud mindig többet, mint az olcsó. Mi mégis különlegesnek érezzük a birtoklását, és sokkal finomabbnak hat még a kávé zamata is emiatt.

Jobban fogjuk tőle készíteni a kávét? Igen! Ugyanis a szép dizájn segít fókuszban tartani, valamint kiegyensúlyoz minket.

Nem véletlenül tanulnak szívesebben a gyerekek az olyan tankönyvekből, amelyek szépek.

Close (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Keresés

Kosár

A kosarad jelenleg üres.
Vissza