Ingyenes házhozszállítás, 1 munkanapos időgaranciával, 15:00-ig megtörtént rendelésekre.

Az ánizsolaj 6 gyógyító hatása

Az ánizsolaj 6 gyógyító hatása

Az ánizsolaj alkalmazása az aromaterápiában bevált gyógymód, amely nemcsak számos fizikai betegség ellen segít, de az illóolaj az elme számára is hasznos.

Mi is az az ánizs?

A Pimpinella Anisum L. az Apiaceae családjába tartozó lágyszárú egynyári növény, amelynek szára körülbelül 30 cm magas, felálló, sima, enyhén elágazó, a virágai kicsik és fehér színűek.

A Pimpinella Anisum fűszernövényt gyakran összekeverik az édesköménnyel (Foeniculum vulgare), mivel mindkét növény a zellerfélék családból származik, és hasonló ízűek.

Az ánizst összekeverik egy másik, kínai csillagánizsnak nevezett gyógynövénnyel (Illicium verum), amelyet ázsiai országokban széles körben használnak.

Noha az ánizs és a csillagánizsolaj nagyon különböző növényekből származik, rendkívüli hasonlóságot mutatnak, mivel mindkettőnek a fő alkotóeleme az anetol.

Ánizs

Az ánizs történelme

Az aromás fűszer ánizs a Kelet felől származik, és ma már széles körben használják. Jelenleg a Földközi-tengeren, Indiában, Japánban és Oroszországban is növekszik.

Az ánizs már szerepelt a Bibliában és a legrégibb indiai írásokban, a Védákban. Az ókori Rómában és az ókori Egyiptomban az ánizs az egyik legfontosabb gyógynövény volt, akárcsak az ókori Görögországban.

A görögök számára az ánizs nélkülözhetetlen gyógymód volt a köhögés és a méreg ellen, például a kígyók és a skorpiók harapása ellen.

A nagy matematikusként ismert Pitagorasz az ánizst a puffadás elleni gyógynövényként és az étvágy gerjesztésére írta le.

Manapság az ánizst fűszerként megtalálhatjuk süteményekben és kenyerekben, vagy alkoholos italokban, például úzóban.

Hogyan készül az ánizsolaj?

Az ánizsnövény magjait vagy a csillagánizs maghüvelyeit gőz desztillációval kezelik, így a tiszta esszenciális ánizsolajat nyerhetik ki. Egy liter ánizsolaj előállításához 95 kilogramm növényi magra van szükség.

Az ánizsolaj halványsárga színű.

100% tisztaságú illóolaj csomagok

Megvásárolható webshopunkban!

Az ánizsolaj gyógyító hatásai

Fertőzések ellen

A kémiai vizsgálatok azt mutatják, hogy az ánizsmag és annak vegyületei erős antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek megakadályozzák a fertőzéseket, és gátolják a gombák növekedését.

Az ánizs magjának aktív összetevője az anetol, a baktériumok növekedését is gátolja.

Ánizsolaj a jó közérzetért

Antiepileptikus és hisztérikus hatás

Mivel az ánizs-illóolajnak kábító és nyugtató hatása van, megnyugtathatja az epilepsziás és hisztérikus rohamokat ha nagyobb adagokban alkalmazzák.

Hatékony a nyugtató idegrendszeri megbetegedésekben és görcsökben is. Ez a tulajdonság már régóta ismert és hasznos.

Azonban óvatosan kell alkalmazni, mivel a nagyobb dózis káros hatással lehet, különösen gyermekeknél.

Segít az emésztésben

Az ánizs az ókori idők óta használatos vacsora utáni emésztő kiegészítőként. Az ókori Görögországban gyakori volt, hogy egy nagy étkezés vagy ünnep után ánizs fűszeres desszerteket szolgáltak fel.

A hagyományos közel-keleti orvostudományban az ánizst emésztőeszközként használják, amely állítólag csökkenti a bélgáz képződést és a hasi puffadást. Az ánizs segíthet a székrekedésben is.

Harcol a baktériumok ellen

Világunk tele van baktériumokkal és némelyikük betegséget is okozhat az emberi szervezetben.

Amikor a baktériumok behatolnak az emberi testbe és betegséget okoznak, az orvosok kábítószereket használhatnak a behatolók megölésére. Erre a célra általánosan használt gyógyszerek közül sok természetes forrásból származik.

Az ánizskivonatok megakadályozhatják a káros betegségek okozta baktériumok (például Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes és Klebsiella Pneumoniae) növekedését.

A bakteriális tenyészetekben vizsgált baktériumok ellen, mind a víz és az alkohol ánizs kivonatai hatékonyak.

Ánizsolaj baktériumok ellen

Csökkenti a gyógyszerek mellékhatását

Az anetol (az ánizs elsődleges hatóanyaga) alkalmazása bizonyos rákellenes szerekkel kombinálva csökkentheti a nem kívánt mellékhatásokat.

A ciklofoszfamidot kemoterápiás gyógyszerként és immunszuppresszánsként használják. A gyógyszert klinikailag sok betegségre használják, de komoly mellékhatásai vannak.

Az acetaminofen (Tylenol) gyulladáscsökkentő gyógyszer nagy dózisai súlyos májkárosodást okoznak, és végzetesek lehetnek.

Az anetol csökkenti a teljes májkárosodást és megvédi a májsejteket amelyek magas acetaminofen dózisokat kapnak. Ezek a hatások valószínűleg a gyulladásos anyagok csökkentésére való képességéből adódnak.

Csillapítja a fejfájást

Az ánizsolaj hatékony görcsoldó szer, ezért olyan problémák kezelhetőek vele, mint a görcsös rohamok, fájdalmak, idegi levertség és hasmenés.

Általában a görcsök durva és önkéntelen összehúzódások az izmokban, idegekben, vérerekben és belső szervekben, amelyek súlyos görcsökhöz és korlátozott vérkeringéshez vezethetnek.

Kissé kábító vagy zsibbasztó hatásai miatt nyugtatóként alkalmazzák a szorongás, ideges szenvedések, depresszió, harag és stressz, valamint olyan tünetek esetén, mint például az álmatlanság, fejfájás.

Ánizsolaj a fejfejásra

Párologtatás ánizs illóolajjal

Cseppents 2-3 csepp ánizsolajat az Ultrahangos Párologtató vízzel töltött tartályába és vegyél mély levegőket az illóolajos párából az orrodon és a szádon keresztül is.

A légutakba nem párás levegő kerül, hanem az orrodat, légutaidat is nedvesen tartó, apró vízcseppek, melyek nem engedik kiszáradni az orr nyálkahártyáját.

Jótékony hatással van a megfázásra, hurut oldására, köhögésre, influenzás fertőzésre, asztmára, pollen-allergiára.

Az illóolaj nagyon érzékeny vegyület, és hő hatására könnyen károsodhat. Az Aroma Diffúzor használatával ez elkerülhető, mivel párásítás közben nem keletkezik hő, így az illóolaj sem sérül.

Írisz Aroma Diffúzor Banner
Ibolya Aroma Diffúzor Banner

Felhasználások

Az illóolajok elsősorban kétféleképpen jutnak be a testbe, bőrön alkalmazva, vagy belélegezve. Lenyelve egyes illóolajok mérgezők lehetnek.

Az ánizs illóolajat biztonságosan használhatjuk belélegezve, helyileg vagy adalékként is.

Belégzés

Az illóolajokat felhasználhatjuk üvegből belélegezve vagy Aroma Diffúzor használatával párologtatva.

  • Egyszerűen csak cseppentsünk néhány csepp illóolajat egy kendőre, vagy lélegezzük be rendszeresen a palackból.
  • Adjunk hozzá 3-4 csepp illóolajat az Aroma Diffúzor készülékhez, és vegyünk mély levegőt a terápiás párából.

Helyi alkalmazás

Az illóolajok különféle technikákkal alkalmazhatók a bőrön. Fontos megjegyezni, hogy a legtöbb illóolaj nem alkalmazható közvetlenül, hígítás nélkül.

A higított illóolajat vigyük fel a kötésre, vagy közvetlenül a kezelni kívánt területre.

  • A bőrirritáció kockázata miatt az illóolajokat hordozóolajban, például jojoba-, mandula-, szőlő- vagy kókuszolajban kell hígítani. Masszázshoz vagy a test nagyobb területein történő alkalmazáshoz az 1%-os oldat (vagyis egy csepp illóolaj egy teáskanál hordozóolajban) általában biztonságos koncentráció.
  • Teszteljük a keveréket egy kicsi, nem feltűnő bőrfelületen, mielőtt érzékeny helyen, például az arcon alkalmaznánk. Ha 24 óra múlva bőrpírt vagy irritációt észlelünk, ne használjuk a keveréket.

Adalékként

Az illóolajokat használhatjuk masszázsolaj kiegészítőjeként, hozzáadhatjuk kényeztető fürdőzéshez, vagy akár kedvenc kozmetikai termékünkhöz is.

  • Masszázsolaj - Masszázsolajban való használatához először minden illóolajat hordozóolajban kell hígítani.
  • Fürdőolaj - Keverjük össze az illóolajat egy hordozóolajjal és adjuk hozzá a meleg fürdővízhez.
  • Krémben - Egy-két csepp illóolajat hozzáadhatunk egy testápolóhoz vagy hidratáló krémhez, és felvihetjük bőrünkre.

Lehetséges mellékhatások

  • Az ánizsolaj használatakor ritkán fordulnak elő mellékhatások, de nem zárható ki az allergia vagy a túlérzékenység.
  • Az ánizsolaj első használata előtt ezért tesztelnie kell személyes toleranciáját.
  • Kerüljük az ánizsolaj használatát terhesség alatt.
  • Óvintézkedésképpen ne használjunk ánizsolajat gyermekeknél.
Az ánizsolaj 6 gyógyító hatása
Close (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Keresés

Kosár

A kosarad jelenleg üres.
Vissza